SCOH is een bestuur met meerdere scholen. We hebben daarom een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). De GMR praat mee over bovenschoolse zaken zoals de identiteit van SCOH en de strategische agenda. De GMR krijgt in het schooljaar 2025-2026 vijf vacatures binnen de oudergeleding (kieskring Centrum & Haagse Hout, kieskring Escamp & Wateringen, kieskring Loosduinen & Segbroek en kieskring en Speciaal Onderwijs)
➨ Wat is/doet de GMR?
Elke school van SCOH heeft een medezeggenschapsraad (MR) die bestaat uit ouders en leraren. De functie van deze MR is om mee te denken en mee te beslissen over onderwijsinhoudelijke onderwerpen, het financiële beleid en organisatorische zaken op de school.
Voor onderwerpen die verder gaan dan alleen de school is er een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). De GMR wil goed contact met de MR’s van de scholen. Er is een communicatieplan over het uitwisselen van informatie tussen de GMR en de MR’s van de scholen.
➨ Wie vertegenwoordigen de GMR-leden?
De GMR-leden spreken en adviseren vanuit hun eigen visie, kennis en verantwoordelijkheid over de algemene ontwikkelingen op stichtingsniveau. De GMR praat formeel met de voorzitter van het College van Bestuur.
De WMS (Wet Medezeggenschap voor Scholen) geeft de kaders waarbinnen de MR en de GMR worden geraadpleegd. Bij onderwerpen die ouders en/of personeelsleden direct treffen zal contact gezocht worden met de MR’s van de scholen.
➨ GMR-lid worden: what's in it for you?
Als afgevaardigde van de doelgroep ouders of SCOH-personeel breng je je kennis, vaardigheden, gevoel en betrokkenheid in. Daar krijg je inzicht en inspraak voor terug. Soms spannend, soms wat aan de droge kant, altijd belangrijk! De onderwerpen raken de scholen, de kinderen, de ondersteunende medewerkers en bovenal de identiteit en meerwaarde van de SCOH. En dat is nog niet alles:
- Als personeelslid krijg je 100 uur per schooljaar voor het GMR-werk. Kun je dat niet regelen binnen je dienstverband? Dan behoort een tijdelijke ophoging van contracturen tot de mogelijkheden.
- Als ouder krijg je een vrijwilligersvergoeding als dank voor je inzet.
➨ Wie mogen er deelnemen aan de GMR?
Iedereen die werkt op een basisschool of S(B)O-school in dienst van SCOH én alle ouders van kinderen die op een basisschool of S(B)O-school van SCOH zitten, kunnen zich verkiesbaar stellen. Je hoeft dus niet per se in de MR te zitten om je kandidaat te stellen voor de GMR. Je mag wel als MR-lid in de GMR.
➨ Wie kiest de GMR?
De kandidaten worden gekozen door de MR-leden van de scholen. De personeelsleden worden gekozen door de personeelsgeledingen van de MR’s van de scholen. De ouders worden gekozen door de oudergeledingen van de MR’s van de scholen. De verkiezingen vinden digitaal en anoniem plaats.
➨ Hoe kan ik mij aanmelden als kandidaat?
Heb je interesse? Stuur dan een e-mail naar: gmr@scoh.nl. Vermeld hierbij je naam, de naam van je school waar je kind op zit, je telefoonnummer en het e-mailadres waarop je het beste bereikbaar bent.
Indeling van de kieskringen
Om de verdeling van ouders en leerkrachten goed in balans te houden zijn de scholen verdeeld in kieskringen. De kieskringen zijn wijkgericht opgesteld en het speciaal onderwijs heeft een eigen kieskring. Vanuit elke kieskring komt één ouder en één leerkracht in de GMR. Je wordt dus gekozen door de MR’s van de scholen uit de kieskring van jouw school (maar je hoeft niet in een MR te zitten om je verkiesbaar te stellen).
De afbeelding hieronder toont de verdeling van de scholen onder de kieskringen. Op deze pagina vind je onderaan meer informatie over de verschillende kieskringen.